.

.
.

Translate

Укупно приказа странице

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

четвртак, 08. август 2019.

"Враћамо се у камено доба"

Прича о једном прасету
....

НЕГОТИН - Уместо да славе добар наступ на овогодишњим 45. „Сусретима села“, чланови Културно уметничког друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча могли би да остану без неколико чланова ансамбла – због печеног прасета.
Наиме, КУД „Димитрије Беливакић“ наступао је у недељу у Шаркамену у оквиру првог круга смотре народног изворног стваралаштва „Сусрети села“, као гост ансамблу „Врело“.
Том приликом извели су програм којим су илустровали обичај припремања игранке за сеоску заветину у Буковчу. У том крајинском селу је, иначе, обичај да се оркестар пред сеоску игранку припрема у кући једног од чланова.
Неизоставни део декора за сеоску заветину, није била само музика, већ и славска трпеза, па су мештани Буковча на сцену изнели и право правцато печено прасе на ражњу.
И управо је то прасе изазвало инцидент због кога су морали да реагују и надлежни.
При повратку из Шаркамена прасе је било у центру пажње, па је било и предлога да се чланови овог фолклорног ансамбла њиме почасте. То, наравно, није дозволио С.Д. задужен за овај „реквизит“.
Доласком у Буковче на њега су, међутим, налетела двојица изгредника, познатих по ситним преступима и тучама.
Како је он одбио да им преда прасе, правдајући се тиме да ће оно бити и део приредбе у другом кругу такмичења, те да ће морати да до тада буде замрзнуто, они су му прасе отели и у том комешању, са све ражњем, али и неколико чланова ансамбла, утекли.
Прасе су појели, а ражањ и прасећу главу бацили у двориште С.Д....
    Извор: видети више >ЛУДНИЦА НА СМОТРИ ФОЛКЛОРА: Отели прасе, па главу бацили у двориште власника >   Вечерње новости

Нема коментара:

Постави коментар

ЛЕКСИКОН ЕЗ

ЛЕКСИКОН ЕЗ
Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА