Translate

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

.

.
.

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

Пукла брука преко "Фејсбука"

Примери: Избор
...Писмо поглавице
Раони Метуктире


 Ми, народи Амазона, смо у страху. Ускоро ћете бити и ви

Раони Метуктире, поглавица бразилског домородачког племена Каyапо, објавио је у британском Гуардиану отворено писмо онима који крче, пале и освајају Амазон, хектар по хектар. (...)


Дуги низ година, ми, домородачки вође и амазонски народи, упозоравамо вас, нашу браћу, која су нанијела толико штете нашим шумама. Оно што радите промијенит ће цијели свијет и уништити наш дом, а уништит ће и ваш дом.

Ставити смо на страну нашу подијељену прошлост како бисмо били заједно. Прије само једне генерације, многа наша племена ратовала су међусобно, али данас се заједно боримо против нашег заједничког непријатеља. А тај заједнички непријатељ све ви, недомородачки народи који су напали наше земље и који сад пале и оне мале дијелове шуме које сте нам оставили за живот. Бразилски предсједник Болсонаро потиче власнике фарми у близини наше земље да очисте шуму те не чини ништа како би их спријечио да нападну наш териториј.

Позивамо вас да зауставите оно што радите, да зауставите деструкцију, да зауставите нападе на душе Земље. Кад посијечете дрвеће, нападате душе наших предака. Кад копате за минералима, ударате у срце Земље. А кад на земљу и у ријеке испуштате отрове – пољопривредне кемикалије и живу из рудника злата – слабите духове, биљке, животиње и саму земљу.

Кад тако ослабите земљу, она почиње умирати. Ако тло умре, ако наша Земља умре, онда нитко од нас неће моћи живјети, сви ћемо умријети.

Зашто то радите? Кажете да је то због развоја, али какав је то развој који одузима богатство шуме и замјењује ју са само једном врстом биљке или једном животињом? Тамо где су нам духови некад давали све што нам је потребно за живот, сву нашу храну, наше куће, наше лијекове, сада је само соја или стока. Коме треба такав развој? Само неколицини људи који живе на фармама, они не могу издржавати много људи и они су јалови.

Па зашто онда то радите? Видимо да је то зато да неки од вас могу добити много новца. На језику Каyапо, ми новац зовемо пиу цаприм, „тужним лишћем“, зато што је то мртва и бескорисна ствар и доноси само штету и тугу...

     Видети више: БУКА портал / 03. Септембар 2019  


ЛеЗ 0017422

Нема коментара:

Постави коментар

ЛЕКСИКОН ЕЗ

ЛЕКСИКОН ЕЗ
Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА