Translate

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

.

.
.

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

Када ће постати пунолетна?

Реч је о српској књижевнопј критици, о несумњивим критичким тоновима; у свему ономе, ма колико изгледало ситно и на први поглед неважно, што може бити повод за критички осврт?

тајна првог симбола. Сурбита
                                                                                ...Јуче, 11. новембра 2015. године  светски хохштаплери, тзв. нови хакери, покушали су да преотму ГООГЛ налог Мирославу Лукићу, (познатијем као Бела  Тукадруз) али у томе нису успели. Оно у чему су успели то је - нека врста, претпостављам, опомене и колатералне штете. Представљајући се у моје име, разаслали су светом и планетом, једно скандалозно писмо у коме  ја наводно тражим позамашну суму новца, јер сам на пропутовању кроз Енглеску - зашто баш Енглеску? - зашто не Француску, Америку  или Немачку? - наводно био покраден. Лопови су ми украли мобилни телефон, картице и друго. Пазите - лопови ме као бране од лопова и хоће да ми помогну.
   Ко да поверује у такву причу у Србији? Тако сам мислио. Преварио сам се. Много је мојих пријатеља поверовало да сам заиста покраден у Енглеској и да ми је потребна помоћ, коју су и понудили сразмерно својим могућностима, али не - отимачима мога гмал- налога, већ мојима најближима. Када сам схватио да сам на мети хакера, кренуо сам да спасем што се спасти може, да штитим свој налог, и тако сам - открио, видео обавештење ГООГЛа да су отимачи из Лагоса и Нигерије, али ме је зачудило да да су њихови мобилни телефони носили ознаку једне од српских мрежа 061. Ко ме је у ствари хаковао? Некакви удружени хакери Африке, Лагоса и нигерије и некаквих анонимних српских трговаца кучићима, како сам написао у саопштењу за јавност, скрећући пажњу многима, лаковернима и честитима, да не наседају на лажна писма белосветских превараната.
    Колатерална штета свега овога, овог покушаја неуспеле отмице, је то да су отимачи - сасвим испразнили моје поштанско електронско сандуче. То саднуче је садржало преписку, хиљаде електронских адреса - уредника и оснивача "Заветина", пријатеља и сарадника. Ако су лоповима биле потребне адресе, да пошаљу оно лажно писмо, коме је била потребна изузетно богата преписка, коју сам водио, пре свега са многим писцима и преводиоцима? Значи ту преписку је требало склонити негде на сигурније место, на спољни диск... То је ненадокнадива штета.
   Друга штета, коју сам тек данас видео, јесте онемогућавање, тј. блокирање четири веб Сајта "Заветина"
Музеј Трговаца светлошћу Дељено са свима на светупопуларизација идеје о неопходности оснивања музеја појединих српских књижевникаБиблиотека СВЕДОЧАНСТВА Дељено са свима на светуНепознато о познатима. Рефлектори усред мрака забораваБиблиотека ЗАТИМ, ПРЕМА СВЕТЛОСТИ Дељено са свима на светуНепрофитно издаваштвои  Заветине Дељено са свима на светуНа овом сајту се обједињује многострука делатност београдских "Заветина"
    Чим сам то видео, уложио сам уобичајени протест Тиму ГООГЛа..   Уз сваки од четири онемогућена сајта је писало Google налог власника сајта је онемогућен због забележене повреде услова коришћења услуге. Потребно је да власник сајта врати свој Google налог како би било могуће прегледати сајт.    Врло брзо по мом уложеном протесту, омогућена су прва два сајта, може их свако други прегледати, могу их и ја видети, и могу им приступити и уређивати и даље. До неке нове отимачине.Не кажем то као неки злуради човек, већ као неко коме су већ били отели непознати отимачи један од сајтова. (Видети о томе више: Чувајте се превара и перфидних лопова )

    У чему је проблем ГООГЛа: обавештен је на време, и пре скоро годину дана, када је један од сајтова "Заветина" преузет насилно, тј. крађом, од непознатих "Делија". Обавестио сам о томе ГООГЛ и најширу јавност - домаћу и светску, и - ником ништа. Намере тзв. "Делија", узурпатора, су врло чудне; симптоматичне;  они су преузели један од сајтова "Заветина" како рекох, ништа колико сам видео нису променили, ништа друго осим наслова - додали су свој наслов "Школица", и оставили тако. Доводећи многе посетиоце у заблуду. Јер на сајту постоје лични подаци свих особа из "Заветина" одговорних за уређивање тога сајта...  Обавестио сам,, понаљам ГООГЛ, да онемогући и блокира тај украдени сајт, очигледно украдени - и ништа. Каква су им онда то правила? И какав им је то надзор, ако не санкционишу очигледну крађу са предумишљајем? Не охрабрују ли на тај начин и многе друге потајне хакере и лопове на даља деструктивна дејства?И тада, када је украден тај споменути сајт "Заветина" било је онемогућено скоро осам других сајтова "Заветина". Да ли постоји нека веза између тих тзв. "Делија" отимача, и ових од јуче, који су наводно деловали из Лагоса и Нигерије?    Како то да ГООГЛ онемогућује сајтове, које иначе помаже, сајтове који су посвећени култури и књижевности, повезивању српске културе и књижевности са најближим или најдаљим културама и књижевностима, спајајући најразличитије, са вером да је читав свет једна држава, а не ратиште и стратиште?    Овај свет може спасити лепота и прожимање различитости, толеранција и разумевање, а не мржња, згртање новца по сваку цену, преваре, попут ове коју сам описао, чија колаатерална штета наводи на дубља размишљања. Коме је потребно и у овој земљи, и у свету, и овде и тамо, да отима туђа приватна писма, писма стотине писаца и уредника: Да ли се то негде прави неки планетарни или национални  Шпијунски  књижевни архив?


ЛеЗ 0004139   

Нема коментара:

Постави коментар

ЛЕКСИКОН ЕЗ

ЛЕКСИКОН ЕЗ
Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА