Translate

Укупно приказа странице

Претражи овај блог

.

.
.

ПоРтАл

ПоРтАл
САЗВЕЖЂЕ З

субота, 18. јануар 2014.

Нових девет историјских грешака у Равној гори!


БЕОГРАД – Прва сезона домаће серије „Равна гора” недавно је завршена. Контроверзна због саме своје тематике, у јавности је изазвала полемике и због неких историјских грешака које су се сценаристима поткрале.
RAVNA GORA 650x325 Нових девет историјских грешака у Равној гори! Наиме, јуче је Курир објавио да се у серији Радоша Бајића појавило 17 историјских грешака због којих се на нашем порталу покренула лавина коментара. Оно што је занимљиво у целој причи је то да су наши читаоци пронашли још 9 нових историјских грешака.
Ово су грешке које су пронашли читаоци Курира:
1. Немци са „прагама“ улазе у Београд а оне су направљене тек педесет и неке.
2. Још један врхунски – У чини ми се, другој епизоди појављује се чиповано теле у гро плану. Тешко да је 1941, у неком српском селу било телића са жутом минђушом.
3. Нико није приметио да у првој епизоди у селу на врху планине једу из порцеланских тањира и то супу, а у то време тек су индустријалци то имали и то не сви, а по селима се јело из дрвених зделица, а вода пила из земљаних тестија а не стаклених бокала.
4. А шта рећи тек за Речник Страних речи и израза Милана Шипке у сцени у Универзитетској библиотеци
5. Погледајте у десетој епизоди на 28:34 бисер века. Њих двојица улазе у цркву, литургија траје и иде део најпре помени Господе најсветијег патријарха нашега Павла! А у то време патријарх је био Гаврило Дожић.
6. Ево још једне грешке. Генерал Душан Симовић је био ваздухопловни извиђач и као такав на десној страни груди је носио извиђачку ваздухопловну значку. У серији међутим носи значку пилота ловца.
7. Када мајору Станковићу, док војска одмара у селу у априлу 1941. каже на огради један сељанин да је пре неки дан дошла нека војска Косте Пећанца и сву стоку им узела. Четници Косте Пећанца су се оформили тек на Видовдан 28. јуна 1941. године.
8. Дража Михајловић (Глоговац), неколико дана након 6.априла, држи неки састанак у шуми, и каже како треба да буду храбри, као и у Првом светском рату! А свако ко је завршио основну школу зна, да се Први светски рат назива Првим, само у контексту Другог светског рата. До тада смо имали само један светски рат, и он се свуда у свету звао само и искључиво Велики Рат. Тек након отпочињања глобалног сукоба може се причати о светском рату. У моменту када Глоговац, тј. Дража изговара Први светски рат, ни СССР ни Америка, ни многе друге земље нису у рату.
9. У априлу 1941 год. је донет закон о забрани ћирилице који је важио на територији целе НДХ, па самим тим и у Земуну.У епизоди у којој Тито долази у Земун почетком маја немачки пропагадни плакати су на ћирилици, као и натписи радњи по кућама.
Извор: Курир



Нових девет историјских грешака у Равној гори! - Правда

Нема коментара:

Постави коментар

ЛЕКСИКОН ЕЗ

ЛЕКСИКОН ЕЗ
Прототип Енциклопедије ЗАВЕТИНА